Kunstenaar in Beeld
Gerben Kalter

Kunstenaar in Beeld

Interviews met Kamper kunstenaars

Kunstenaar in Beeld is een serie interviews met Kamper kunstenaars. Op deze manier willen we de kunstenaars voorstellen aan elkaar en aan belangstellenden in Kampen. Henk Jans is de eerste die enthousiast reageerde op dit nieuwe idee en trapt af met een inkijkje in zijn kunst en zijn leven.

Wil jij de volgende Kunstenaar in Beeld zijn? meld je dan aan bij de Kunstbrug!

Kunstenaar in Beeld: Gerben Kalter
Gerben Kalter werd 41 jaar geleden geboren in Kampen. Als klein kind was hij al gek op de natuur en op bloemen. Later heeft hij daar zijn beroep van gemaakt door bosbouw en groenvoorziening te studeren en in de hoveniersbranch te gaan werken. Maar 20 jaar later vindt hij pas echt zijn ware roeping in de kunst.

Na zes jaar werken in de bosbouw- en hoveniersbranch krijgt Gerben een werk gerelateerd ongeluk en verlaat hij ons land om zijn geluk te beproeven in Thailand. Op een van de zuidelijke eilanden, het eiland Koh Samui vindt hij zijn thuis waar hij zeven jaar verblijft. In 2008 begint hij zichzelf echter allerlei vragen te stellen over de wereld en het leven en raakt met zichzelf in de knoop. Dit is het begin van een grote verandering. In 2012 stort hij mentaal helemaal in bij zijn terugkeer in Nederland. Op het dieptepunt ervaart hij plotseling een enorme energie-explosie in zijn hart. Gerben is er van overtuigt dat het christusbewustzijn toen tot hem kwam in de vorm van een explosie van liefde. Daarna gaat hij met zichzelf aan het werk, bezoekt spirituele scholen en voelt voor het eerst dat hij moet gaan tekenen en schilderen
Symboliek en spiritualiteit
In dit interview gaat we de diepte in van Gerbens’ werk.  Gerbens' werk is heel kleurrijk en intuïtief. “Dat is wat bij mij van binnen speelt”, zegt hij. Het voelde of hij wat materialen moest gaan kopen en er iets uit moest. “Zo ben ik begonnen met mijn eerste tekeningen. Ik gebruik symboliek uit verschillende religies, alchemie en heilige geometrie. Dat vormt samen een verhaal. Eigenlijk is het iets wat ik van binnenuit voel en dat volg ik. Het ontstaat in stukken. Soms loop ik vast omdat ik bepaalde ingevingen niet krijg. Dat heeft met onderdelen van mijn leven te maken. Dan moet ik eerst een bepaalde stap zetten in mijn leven, voordat ik weer verder kan met het werk. Na het tekenen kan het inkleuren beginnen. De kleuren krijg ik ook door. Het inkleuren is heel veel werk.”
Hij maakt eerst de hele tekening in potlood, een grove schets, werkt daarna al inkleurend de details uit, om tenslotte alles met zwart potlood te omlijnen. De zachte, wasco achtige, potloden waarmee hij zijn tekeningen heel dik inkleurt geven de intensieve, krachtige kleuren. De gebruikte instrumenten, zoals de passer om perfecte cirkels te tekenen, zijn onderdeel van het geheel en komen weer in de tekeningen terug, als onderdeel van het symbolische verhaal.

De kracht van liefde
De G in zijn werk staat voor de innerlijke kracht. De creatieve geest die de intelligentie heeft waar dit werk allemaal vandaan komt, stelt zichzelf voor als G, het Goddelijke en is ook de eerste letter van Gerbens’ naam de maker van het kunstwerk. Verder bevat zijn werk man – vrouw symbolen.
Die als twee energieën die wij mensen in ons hebben, de potentie hebben in balans te komen in onszelf voor een betere expressie naar de buitenwereld. Dit is het verhaal achter zijn werk. Het gaat over de kracht van liefde, het samenkomen van de mannelijke en vrouwelijke energie en de creatie van de ziel. Andere symbolen die in zijn tekeningen terugkomen zijn bijvoorbeeld de DNA-helix in de vorm van twee slangen. Die slangen komen uit de alchemie, joodse religie, boeddhisme, Christendom en staan symbool voor de mannelijke en vrouwelijke energie. De achthoek is de diamant ster en staat symbool voor het ontstaan van de ziel, wat net als een diamant onder hoge druk ontstaat en duizenden jaren duurt. “Het gaat niet om het aanhangen van een religie maar om de krachten in ons zelf”.

Wat de toekomst gaat brengen
Gerben wil zichzelf meer laten zien aan de buitenwereld. Daarom heeft hij in juni meegedaan aan de H2O Pilot in Huize Maria, zijn eerste expositie. Ook op internet timmert hij aan de weg. Sinds het begin van de Corona crisis verspreidt hij liefde en positiviteit op facebook in de vorm van bloemrijke foto’s en foto’s van zijn werk. Het succes op facebook kwam onverwacht net als de kans te exposeren bij Huize Maria en het bijbehorende artikel in De Brug.

Inspiratie, ambitie en doel
De vorige “Kunstenaar in beeld”, Henk Jans, stelde de vraag: Wat inspireert je, wat zijn je ambities en wat is je doel?
Gerben: “Wat me echt inspireert is zelfkennis. Het gaat om je innerlijke zelf, wie je werkelijk bent, daar komt al mijn inspiratie vandaan. Mijn ambities zijn kunstenaar zijn en daarnaast mensen positief beïnvloeden, iets positiefs in de wereld zetten. Mijn levensdoel is een naast mijn eigen zelfontwikkeling, een grote bewustzijnsverandering veroorzaken bij heel veel mensen om te herinneren wie we werkelijk zijn."
Hiervoor wil Gerben zijn kunst, zichzelf en zijn positiviteit inzetten. Op het eerste gezicht zijn Gerbens' werken vooral heel kleurrijk en vol figuren en vormen, maar ze vertellen een heel levensverhaal!

De volgende Kunstenaar in beeld
Dit interview is het tweede in een serie over de Kamper kunstenaars. De kunstenaar mag een vraag doorgeven aan de volgende. Gerben’s vraag is: Waar krijg je diepe inspiratie van. Voel je wel eens de drang om iets geheel anders te maken, nieuwe inspiratie, een nieuwe vorm van kunst?”
Wil jij de volgende Kunstenaar in Beeld zijn? meld je dan aan bij de Kunstbrug!

https://www.facebook.com/GerbenKalter12

Meer informatie

Stel een vraag