Kunstenaar in Beeld
Henk Jans

Kunstenaar in Beeld

Interviews met Kamper kunstenaars

Kunstenaar in Beeld is een serie interviews met Kamper kunstenaars. Op deze manier willen we de kunstenaars voorstellen aan elkaar en aan belangstellenden in Kampen. Henk Jans is de eerste die enthousiast reageerde op dit nieuwe idee en trapt af met een inkijkje in zijn kunst en zijn leven.

Wil jij de volgende Kunstenaar in Beeld zijn? meld je dan aan bij de Kunstbrug!

De eerste Kunstenaar in Beeld: Henk Jans
Henk Jans is geboren en getogen in Kampen. Hij is schilder en tekenaar, maar ook artiest en liedjesschrijver. Afwisselend krijgt het schilderen en tekenen meer aandacht en dan weer het gitaarspelen en componeren. Dit interview gaat voornamelijk over het beeldend werk van Henk Jans.
Jeugd en jonge jaren

Henk groeit op in een orthodox Gereformeerd gezin als tweede van zeven kinderen. Op school vindt hij alles interessant, behalve leren. Henk werkt eerst zeven jaar als politieagent bij de rijkspolitie voordat hij op zijn 27ste begint aan de kunstacademie. Na twee jaar geeft hij er teleurgesteld en gedesoriënteerd de brui aan. Hoe de beperkingen van het vrij kunstenaarschap hem destijds tegenstonden, vertelt hij uitgebreid in zijn autobiografie “Kunst - De zin van het zinloze”, in het hoofdstuk “De Kunstacademie” dat je gratis kunt downloaden van zijn website. In die tijd wordt Henk depressief en duurt het even voordat hij het bovenmatig piekeren achter zich kan laten en zijn weg naar de kunst terugvindt.
The road The weed The stones

Henk werkt binnen het thema “The road The weed The stones”. Dit thema geeft hem richting, maar nog steeds voldoende vrijheid. Henk schildert met acryl of aquarel verf, tekent met oliepastel, kroontjespen of fineliners, combineert deze technieken, maar maakt ook uitstapjes naar druktechnieken, glas en textiel. Zijn handelsmerk is het silhouet van de mannenfiguur met de gitaar in zijn hand die over een pad in de richting van de horizon loopt. Het pad loopt vaak door een woud van onkruid met levensgrote bloemen of stekelige distels. Daardoor lijkt het landschap soms wat surrealistisch.

“The road The weed The stones”, het zijn metaforen voor het leven, onderweg zijn, een zoektocht, …… maar wat zoeken we eigenlijk? De vraag naar zingeving staat bij Henk centraal. Hoe vind je een bestemming, een doel in je leven, als je niet weet in welke richting je moet lopen. Dan is een pad een uitkomst! Je kunt erop heen en teruglopen of ervan afwijken. Het onkruid geeft kleur of steekt, net als ontmoetingen in het leven. Steen, tenslotte, geeft vastigheid, in de zin van zekerheid en steun.

“Mijn werk gaat over onderweg zijn, het onbekende tegemoet.”

Kunst geeft zin aan zijn bestaan. Maar het moet niet te ernstig worden en mag zeker een spelend element bevatten. “Het spel dat ik vroeger had, als jongen, zoek ik terug in het tekenen en schilderen.”
Henk werkt al schetsend, figuratief met abstracte elementen, maar niet per se naar de werkelijkheid. “De symboliek die moeten de mensen zelf maar erin zien.” Hij is dagelijks te vinden in atelier De Delta. Het contact met de mede kunstenaars werkt inspirerend. Hij loopt wat heen en weer, speelt tussendoor gitaar, schrijft nummers, maakt een praatje.

Op de dag van dit interview is hij net die ochtend aan een nieuwe tekening begonnen. Het kenmerkende silhouet van de man met de gitaar staat al op “The road”. Op mijn vraag hoe hij begint wanneer er een wit vel papier op tafel ligt vertelt Henk dat hij eerst de gitarist op zijn plek zet. Deze keer loopt hij naar het licht en Henk had een idee hoe het pad moest lopen. “Ik laat het groeien, ik laat de pen gaan.” Hij stuurt natuurlijk door te reageren op wat verschijnt. In zijn laatste werken komt ineens een nieuw element, een soort boze vogel, tevoorschijn.
Henk werkt niet in één stijl, “doe soms een beetje zus en soms een beetje zo”. De verbindende factor tussen alle werken is de gitarist, dat geeft ook veel vrijheid vindt Henk, daarmee kan hij alle kanten op en is hem nog lang niet zat.
Inspiratie

Kunstenaars die hem inspireren zijn “de aloude Van Gogh, de aartsvader”, eigenlijk heel veel, van kindertekeningen tot Rembrand, sowieso de impressionisten en in het bijzonder de abstracte ritmieken van Paul Klee. Henk houdt heel erg van documentaires op tv, zoals de reisserie “Krabbé zoekt Chagall”, waarin Jeroen Krabbé het spoor volgt van schilder Marc Chagall en zo zijn levensverhaal vertelt. “Chagall tekent niet per se naar de waarneming, maar maakt wel mooi interessant werk, dat vind ik inspirerend.
”Doel en ambitie"
Mijn doel is zingeving, maar ook bevestiging. Daarnaast is kunst maken ook iets wat moet.” Henk keek uit naar de expositie weekenden bij Huize Maria, zowel vanwege de reuring als de erkenning. Hij houdt wel van een beetje aandacht voor zijn werk en is daarom ook direct enthousiast wanneer ik bij hem aanklop voor dit interview.

Hij zou wel wat meer voldoening willen voelen. Het werk “Break Free” is een goed geslaagd experiment uitgevoerd in acryl op doek. Door het gebruik van gum is er een vorm uitgespaard gebleven. Toen het klaar was gaf dat meer een gevoel van opluchting en tevredenheid dan trots. Hij vindt het wel fijn wanneer mensen zijn werk mooi vinden en wil wel graag meer waardering.
Naast tekenen en schilderen heeft ook het schrijven van zijn autobiografie bijgedragen aan de zingeving die Henk zoekt. Misschien gaat hij nog eens een roman schrijven, een roman met autobiografische kenmerken, dat lijkt een leuke uitdaging voor de lange termijn.

De volgende Kunstenaar in beeld

Dit interview is de eerste in een serie over de Kamper kunstenaars. De kunstenaar mag een vraag doorgeven aan de volgende. Henks vraag is: Wat inspireert je, wat zijn je ambities, wat is je doel?
Wil jij de volgende Kunstenaar in Beeld zijn? meld je dan aan bij de Kunstbrug!

https://www.henkjans.nl/
https://www.facebook.com/henk.jans.3
https://www.youtube.com/watch?v=emrGaehCvh4&t=386s (Interview van RTV IJsselmond over mijn expositie in 'De Sigaar')
https://www.youtube.com/watch?v=Zcnn7JvsL1c&t=151s (Interview over mijn autobiografie, waarin kunst aan de orde komt)

Aanmelden voor De Kunstbrug -nieuwsbrief