Kunstenaar in Beeld
Karin Gerfen

Kunstenaar in Beeld

Interviews met Kamper kunstenaars

Kunstenaar in Beeld is een serie interviews met Kamper kunstenaars. Op deze manier willen we de kunstenaars voorstellen aan elkaar en aan belangstellenden in Kampen. 

Wil jij de volgende Kunstenaar in Beeld zijn? meld je dan aan bij de Kunstbrug!

Karin Gerfen.
Karin Gerfen is beeldend kunstenaar en maakt ruimtelijke (draad)installaties op locatie. Dat doet ze al 20 jaar, sinds ze als beeldhouwer afstudeerde aan de Kunstacademie in Kampen. Daarnaast ontwikkelt en begeleidt zij kunsteducatieprojecten en is ze docent bij ArtEZ University of Arts in Zwolle.

Karin had een uitdagende drukke zomer voor de boeg, met verschillende opdrachten op locatie. Ze maakt ruimtelijke installaties waarin ze het verhaal van de locatie vertelt. Ze reageert op de plek of (architectuur van de) ruimte door zich in de geschiedenis te verdiepen en deze om te zetten in ruimtelijke draadtekeningen. Ze werkt daarin vaak samen met andere kunstenaars waarmee ze op het snijvlak van de scenografie installaties maakt voor onder meer theaterproducties en dansvoorstellingen.
Zo was dat ook de planning deze zomer, maar ja, Corona………

Draadtekeningen op foto’s
Noodgedwongen thuiszittend met een jonge hond ontstond het idee om opnieuw naar bijzondere locaties te kijken vanuit haar eigen fotoarchief van architectuur foto's die ze al jaren maakt. Dit keer met hele fijne steken in de foto zelf. Afhankelijk van het beeld zoekt ze elke keer een ander uitgangspunt voor haar interventie; bijvoorbeeld uitvergroten van een lichtpunt, reactie op schaduwpatronen of de vertakking van de spanning. Het enige live contact met de buitenwereld waren in die maanden de dagelijkse gesprekjes met andere hondeneigenaren tijdens het uitlaten van de hond.

De waarde van Kunst
Dit idee van de draadtekeningen heeft Karin verder uitgebouwd naar een vraag over de waarde van kunst. Met een Corona gerelateerde Snelloket subsidie van de gemeente heeft ze een project opgezet waarin de verhalen van de inwoners van Kampen als draadtekeningen op postkaarten aan het eind van het jaar verstuurd kunnen worden.

Uitgangspunt is dat ze heel benieuwd is hoe verschillende mensen die ze op straat tegenkwam de crisis beleven. Daartoe interviewde ze zeven mensen die ze bevroeg over de waarde die de Corona crisis heeft, het thuiszitten, missen van contacten, onzekerheid, verdriet; voelt dat waardeloos, of misschien waardevol? Kijken ze nu op een andere manier ergens naar, hebben ze andere dingen gedaan? Hoe hebben ze Kampen beleefd, de groene kant van Kampen en zijn ze die gaan herwaarderen? Dat soort vragen. Bij de interviews heeft ze een serie foto’s van de binnenstad van gemaakt. Foto’s van bijzondere plekken die de mensen opnieuw gingen waarderen. Naar aanleiding van hun verhalen reageert Karin op de foto’s met kleine beeldende interventies. Twee van de zeven foto’s zijn inmiddels een heel eind op streek en hangen in haar atelier aan de muur. Eind november zijn alle zeven werkstukken klaar en mogen de deelnemers het eindresultaat voor het eerst zien. De volgende stap is afdrukken maken op postkaartformaat. De kaarten zullen eind van het jaar gratis verkrijgbaar zijn op een aantal plekken in de stad, om te delen en weer contact te maken met anderen. Zo ontstaat een nieuw stukje cultuur uit bestaande beelden en verhalen.

Het nieuwe werken
Het werken op foto’s is voor Karin een nieuwe ingang. De eerste serie heeft ze onlangs tijdens de Kampen Koop Kijk en Kerkroute geëxposeerd in de Buitenkerk. Ze werkt nu eigenlijk voor het eerst thuis, van huis uit. In de kleinere werken ontdekt ze hetzelfde plezier en dezelfde ontdekkingstochten als buiten. Ze handelt bij het maken van het borduurwerk alsof ze zelf op de plek is. De draden zijn de rode draad in haar vormentaal.

Karin ziet wel toekomst in dit type werk. Het lijkt haar een mooi uitdaging om het op te schalen naar grotere doeken en grotere interventies. En welk materiaal is dan bruikbaar? Kun je ook heel fijn, fragiel, in grote foto’s werken, of andersom, juist grof in kleine foto’s.

Inspiratie, nieuwe vormen van kunst
De vorige “Kunstenaar in beeld”, Gerben Kalter, stelde de vraag: “Waar krijg je diepe inspiratie van. Voel je wel eens de drang om iets geheel anders te maken, nieuwe inspiratie, een nieuwe vorm van kunst?”
Karin: ” Ik kijk veel naar hedendaagse kunst en in de wereld wat er allemaal gebeurd. Ik ben dan echt super onder de indruk als ik iemand vind die iets probeert te vangen wat ik ook probeer te vangen en dat ik dan denk “wauw, o ja, zo kan het ook!” Zo iemand is Sarah Sze, een installatiekunstenaar uit New York. Ze maakt composities van verzamelingen in grote ruimtes. Wat andere mensen weggooien weet Sarah Sze op een esthetische manier weer neer te zetten in haar werk”. Een andere inspiratiebron is Tomas Saraceno, een Argentijnse hedendaagse kunstenaar die spinnen en spinnenwebstructuren bestudeerd, wat Karin ook enorm fascineert.
Gerben: “Voel je wel eens de drang iets heel ander te gaan doen?” Karin: “Ik doe al eigenlijk nooit één ding”. Ik heb continue de drang om iets heel anders te gaan doen. Dat is mijn drijfveer. Daarom werk ik graag met anderen samen, dat dwingt je anders te kijken en dat doe ik al 20 jaar. En de ene keer komt er een dansvoorstelling uit, de andere keer trainingen”. Dat wil ze met alle liefde nog 20 jaar doen, maar ze vindt het fijn dat ze nu iets ontdekt heeft wat ze in het klein in haar eigen rust kan maken.

De volgende Kunstenaar in beeld
Dit interview is de derde in een serie over de Kamper kunstenaars. De kunstenaar mag een vraag doorgeven aan de volgende. Karins vraag is: “Wie is je grote voorbeeld en zou je daar dan ook samen mee kunnen of willen werken”.

https://karingerfen.nl/

Aanmelden voor De Kunstbrug -nieuwsbrief